Zwangerschap

 

Tijdens de zwangerschap

Voetreflexzonetherapie kan worden ingezet tijdens de zwangerschap wanneer door het groeien van het kindje spanning gaat ontstaan in borst-, nek- en schoudergebied. Dit kan dienen als alternatief voor een massage wanneer liggen op de buik niet meer wenselijk is.

Ook zijn er technieken/protocollen om het hormoon- en/of het lymfesysteem in balans te brengen of te houden, om zo oedeemvorming tijdens de zwangerschap te voorkomen of te verminderen.

Kort voor de bevalling is het mogelijk om het baarmoedergebied en de hormoonklieren te stimuleren door acupunctuurpunten (op de voeten) te bewerken en zodoende de weeen aan te zetten of te versterken.

Moeder en kind

Na de bevalling is het goed voor het herstel van de jonge moeder om de hormonen uit te balanceren, om te ontspannen, de stoelgang weer op gang te brengen, overbodige stoffen af te voeren. Voor stimulatie van borstvoeding liggen er reflexgebieden op de voeten of acupunctuurpunten elders op het lichaam.

Bij een behandeling van de moeder na de bevalling is het mogelijk om extra aandacht te geven aan de baby wanneer die bijvoorbeeld veel huilt of onrustig is, last heeft van darmkrampjes of obstipatie. Voor een baby is een korte aanraking van reflexpunten vaak al genoeg en zodoende kan een reflexzonetherapeut eenvoudig de ouders enkele aanwijzingen geven om rust aan te brengen bij het kindje.

Ontzwangeren

Reflexzonetherapie is niet alleen goed om in te zetten tijdens en direct na een zwangerschap. Het is ook goed wanneer enige tijd na de zwangerschap blijkt dat het net niet lukt. Je blijft moe en futloos. Deels kan dit natuurlijk veroorzaakt worden door het nieuwe van het moederschap en/of te weinig slaap, maar ook doordat je hormonen nog even van slag blijven.

Vroeggeboorte

Heel vervelend kan het zijn bij een vroeggeboorte. Ook juist dan is er sprake van een ontregelde hormoonhuishouding waar je misschien minder bij stilstaat. Door een paar keer een hormoonbehandeling in combinatie met een fijne ontspannende behandeling kan je misschien helpen net wat beter de draad weer op te pakken. Sneller te ontzwangeren.

Breder in te zetten

Veel van de aan zwangerschap gerelateerde klachten kun je ook terug vinden tijdens de overgang of bij andere aandoeningen. Genoemde behandelingen zijn dus vaak veel breder in te zetten en lenen zich voor tal van andere klachten.

Uitgebreide informatie

De bijscholing Zwangerschapsreflexologie heb ik gevolgd bij Carla Huis in ’t Veld. Zij geeft met heel veel enthousiasme cursussen aan vroedvrouwen en reflexzonetherapeuten over dit onderwerp. Op haar site vind je meer en uitgebreidere informatie over zwangerschapsreflexologie. www.zwangerschapsreflexologie.nl