Meridiaanreflexologie

Vrij onbekend

Anders dan bij voetreflexbehandelingen is Meridiaanreflexologie in de vorm zoals ik hierin ben opgeleid onder de Alternatieve Geneeswijzen vrij onbekend. Het is een behandelwijze die ik veel toepas, echt mijn ding, en daarom een goede reden om dit apart toe te lichten.

Afgeleid van Acupunctuur

Vanuit deOosterse geneeswijzen werkt men al duizenden jaren op de meridianen en met name op de acupunctuur- of de zogenaamde meridiaanpunten. Het bewerken van deze punten met kleine naaldjes staat bij ons bekend als Acupunctuur. Een therapievorm die helemaal is ingeburgerd en breed geaccepteerd wordt.

Netwerken in ons lichaam

Ons lichaam kent een uitgebreid netwerk van bloed- en lymfevaten. Daarnaast ook ons zenuwstelsel: een netwerk van zenuwbanen die reiken tot in de uiterste puntjes van onze weefsels. Dit alles beweegt, geleidt en stroomt in ons lichaam zonder dat wij ons daarvan bewust zijn. Voor al deze bewegingen hebben wij onnoemlijk veel energie nodig

Meridianen

Meridianen, de energiebanen van ons lichaam, zorgen voor het verplaatsen van die energie. Zij zorgen voor een goede doorstroming van alles wat ons lichaam nodig heeft. Soms is deze energiebeweging uit balans en blokkeert op bepaalde punten. Dit kan gevolgen hebben voor onze organen, voor onze gezondheid en voor ons gevoel van welzijn.

Geen naalden

Het grote verschil met Acupunctuur is dat bij Meridiaanreflexologie geen gebruik gemaakt wordt van naalden, maar dat de therapeut leert en een gevoel ontwikkelt om met de vingertoppen te lokaliseren waar teveel spanning zit. Door gespannen punten en gebieden te verbinden met minder gespannen, soms “lege” acupunctuurpunten ontstaat er een nieuwe balans in de energiebanen en uiteindelijk ook in de daarmee verbonden organen. Dit geeft een betere energiedoorstroming en doorbloeding en kan zo het lichaam zelf aanzetten tot herstel. Mensen die hier gevoelig voor zijn voelen de verbindingen vaak lijfelijk stromen tijdens een behandeling: dit wordt als een prettige sensatie ervaren! Het kan een hele diepe ontspanning teweeg brengen waar men soms echt bijna bij in slaap valt. De duur van de behandeling (een uur), de tijd en de rust die ik hiervoor neem dragen daar ongetwijfeld ook aan bij.