Meridiaanreflexologie

Vrij onbekend

Anders dan bij Voetreflexbehandelingen is Meridiaanreflexologie in de vorm zoals ik hierin ben opgeleid onder de Alternatieve Geneeswijzen vrij onbekend.

Het is een behandelwijze die ik veel toepas en daarom een goede reden om dit apart toe te lichten. Meridiaanreflexologie gaat bij mij dus net even anders.

Pop met energiebanen

Afgeleid van Acupunctuur

Vanuit de Oosterse geneeswijzen werkt men al duizenden jaren op de meridianen en met name op de acupunctuur- of de zogeheten Meridiaanpunten. Het bewerken van deze punten met kleine naaldjes staat bij ons bekend als Acupunctuur. Een therapievorm die helemaal is ingeburgerd en breed geaccepteerd wordt. Meridiaanreflexologie gaat bij mij dus net even anders.

Netwerken in ons lichaam

Korte informatie: ons lichaam kent een uitgebreid netwerk van bloed- en lymfevaten. Daarnaast ook het zenuwstelsel: een netwerk van zenuwbanen die reiken tot in de uiterste puntjes van onze weefsels. Dit alles beweegt, geleidt en stroomt in ons lichaam zonder dat wij ons daarvan bewust zijn. Voor al deze bewegingen hebben wij onnoemlijk veel energie nodig. Juist om deze balans in energie draait het als het om onze gezondheid gaat.

Meridianen

Meridianen, de energiebanen van ons lichaam dus, zorgen voor het verplaatsen van die energie. Zij zorgen voor een goede doorstroming van alles wat ons lichaam nodig heeft. Wanneer deze energiebeweging uit balans is kan het blokkeren op bepaalde punten. Dit kan onze gezondheid en ons gevoel van welzijn sterk be-invloeden zonder dat wij ons daarvan bewust zijn.

Geen naalden

Het grote verschil met Acupunctuur is dat bij Meridiaanreflexologie geen gebruik gemaakt wordt van naalden. De therapeut leert en ontwikkelt gaandeweg een gevoel om met de vingertoppen te lokaliseren waar teveel spanning zit. Door gespannen punten en gebieden te verbinden met minder gespannen, soms “lege” acupunctuurpunten ontstaat er een nieuwe balans in de energiebanen en uiteindelijk ook in de daarmee verbonden organen. Dit geeft een betere energiedoorstroming en doorbloeding en kan zo het lichaam zelf aanzetten tot herstel. Mensen die hier gevoelig voor zijn voelen de verbindingen vaak lijfelijk stromen tijdens een behandeling. Dit wordt als een prettige sensatie ervaren! Het kan een hele diepe ontspanning teweeg brengen waarbij men soms echt bijna in slaap valt. De duur van de behandeling, de tijd en de rust die ik hiervoor neem dragen daar ongetwijfeld ook aan bij.