Kanker

Complementaire behandelingen van (ex)kankerpatienten
Complementaire of alternatieve therapieen voor mensen met kanker mogen nooit een vervanging zijn voor reguliere behandelingen. Het kan echter heel ondersteunend werken. Reflexzonetherapie is een ondersteunende therapie die kanker niet kan genezen, maar wel de bijwerkingen van het vaak zware reguliere traject een stukje dragelijker maken. Ook wanneer je klaar bent met je behandelingen en je de draad van je gewone leven graag zo gauw mogelijk weer op wilt pakken kan dit een enorme positieve ondersteuning geven in het herstelproces.

Tijdens chemokuren
Tijdens chemokuren, soms nog aangevuld met immunotherapie, krijgt een patient veel gifstoffen binnen die niet alleen de lastige kankercellen behoren te doden, maar ook aanzienlijke schade aanrichten aan gezonde cellen en weefsels. reflexzonetherapie zorgt voor een betere doorbloeding waardoor de toegediende medicijnen gemakkelijker in het bloed opgenomen kunnen worden. Door de ontgiftende werking van deze therapie krijgen niet-werkzame-delen van het medicijn en de beschadigde cellen sneller de kans om af te vloeien.

Tijdens bestralingen
De tijd van bestralingen is een intensieve periode waarin meestal weinig energie en tijd overblijft om nog iets anders te ondernemen. Toch loont het de moeite om als je de kans krijgt, je ook dan een paar keer te laten behandelen door een reflexzonetherapeut. Ook hier geldt: hoe sneller de beschadigde cellen worden afgevoerd, hoe minder de gevolgen zullen zijn voor je leven na je kanker!

Als je "klaar" bent
Na de behandelingen, zeker als ervoor of ergens tussendoor meestal ook nog een operatie heeft plaatsgevonden, kun je wel een extraatje gebruiken. De inzet van reflexzonetherapie gaat door met het broodnodige ontgiften van je lijf, want je bent er nog niet. Voordeel is dat de klient het hierdoor meestal net even iets beter aan kan, de opgelopen en onvermijdelijke restverschijnselen deels sneller te boven komt, beter slaapt, minder moe is en beter kan ontspannen en heel belangrijk: vaak komen emoties dan los! Gun die tijd voor jezelf. Zie het als een cadeautje. je hebt het verdiend na een heftige en moeizame periode in je leven.

In sommige ziekenhuizen
Er zijn inmiddels enkele ziekenhuizen in ons land waar reflexzonetherapeuten als zzp-er op oncologische dagcentra werken. Maar meestal staat de deur voor ons therapeuten nog niet open, zelfs nog niet op een kier. Hoe jammer. Hoeveel zou dit kunnen bijdragen aan het welzijn van kankerpatienten tijdens chemokuren wanneer dit meer geaccepteerd en uitgedragen zou worden.

Jenny Schipper

Jenny Schipper-Boes
Prins Hendrikkade 101
7941 MD Meppel
Tel: 06-57595320
info@spirarevoetreflex.nl
KVK 01133572

Afgestudeerd aan de Academie
voor Natuurlijke Geneeswijzen
Noord Nederland.

Aangesloten bij de
beroepsvereniging VNRT
Website: VNRT

Ingeschreven als
Registertherapeut BNG
HBO-register Beroepsbeoefenaren
Natuurlijke Gezondheidszorg
Website: RBCZ

Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg (SCAG)
Het centrum voor klachten-
en geschillenafhandeling
in de complementaire zorg.
Website: SCAG